Българинът все повече купува онлайн, доставките от супера с ръст от 368%

Най-често поръчва бургери, пици, дюнери и гироси
34
Българинът все повече купува онлайн, доставките от супера с ръст от 368%

През 2022 г. българите са се изкушавали най-силно от американската и италианската кухня, като най-често са поръчвали до дома и офиса си бургери, следвани от пици, дюнери и гироси, показва проучване на едно от големите приложения за доставки, което оперира в 48 града в страната.

Според данните от изминалите 12 месеца най-честите доставки у нас са на кулинарни специалитети, но сериозен ръст бележат също тези на свежи цветя, както и на храна и аксесоари за домашните любимци. Сред необичайните поръчки са цели поредици от книги-бестселъри и изкуствени мигли. Поради все по-засилващото се желание на потребителите да не губят излишно време в пазаруване, покупките с куриер от супермаркета са скочили с 368%, а с планирана за определен час доставка - със 185%, в сравнение с тези през 2021 г.

Апетитът към традиционните български ястия също расте. През 2022 г. доставките им са се увеличили почти четири пъти в сравнение с предишната година, като на най-голям интерес са се радвали кюфтетата по чирпански.
Веднага след тях се нареждат лещата и незаменимият в горещините таратор. От местната кухня в София най-често са избирали мусаката, а в Пловдив и Варна - пилешката супа.

Не липсва и интерес към екзотичните вкусове - през миналата година доставките на азиатска храна са скочили с 253% в сравнение с предходната година, като потребителите са опитвали основно риба тон и сьомга. По-тежките, но неустоими специалитети от Близкия изток - фалафел, шиш таук и пилешки дюнер, също са желан избор.  
Освен вкусна храна, българите все по-често поръчват и цветя.

Доставките на букети са се увеличили с 574% през 2022 г., като предпочитана е била пролетната композиция от жълти лалета и фрезии. През миналата година, напълно очаквано, най-много покупки с куриер, в които са били включени цветя, са направени на 8 март, Международния ден на жената.

Стопаните на домашните любимци пък все по-активно се стремят да им осигурят разнообразна храна и аксесоари. Желанието им е това да се случи бързо и лесно, затова доставките на всичко нужно за четириногите са отчели впечатляващ ръст от 467% през миналата година, в сравнение с 2021 г. 

Градските куриери все по-често изпълняват и необичайни поръчки. В Топ 3 през отминалите 12 месеца влизат пълната колекция на книжната поредица „Игра на тронове“, комплект игли за шиене и изкуствени мигли. През 2022 г. топ потребителят е направил 585 поръчки, а доставката на най-висока стойност - 1785 лева в напитки за парти, е била за софиянец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: куриердоставкипокупки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При оскъпено ядене правено от мръсни българи, да дадете още пари за да ви го докара някое келешче и да му напълните джоба и на него... Аз си купувам храната сам и не пазарувам българско! Българското е скъпо и некачествено!
26
1
 
0
 
! Отговори
КОНСУМАТОРЧЕТА преди 1 година
И тая ще мине споко, още някоя и друга година и ще почните да сеите нивиците на дедо или ще ядете 100 % химия. Колелото се върти.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа бедеееен, няма пааари.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да така е! да бъдат благословени хората, които измислиха и въведоха онлайн пазаруването, толкова време и енергия спестява!!
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не обича да ходи по магазини. Лично аз всичко останало (дрехи, обувки, козметика, лекарства и др.) пазарувам онлайн, обаче плодовете и зеленчуците ми се ще да си ги избера сама. Ща не ща ходя до кварталната бакалия;)
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не стигат тука кулата на витоша по баира
21
2
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
По-удобно е и спестява време.Доставките ще се увеличават.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един път поръчах и ми се обади някаква нагла женица да ми обяснява как това го нямало, онова го нямало да се замени и бях до там. Другото което е това са нагли експлоататори на бедни студенти на които са дали по едно счупено колело и айде доставяй, ако не те сгазят.
19
0
 
1
 
! Отговори
и онлайн магазините преди 1 година
са вдигналите цените и не е по изгодно...
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 17 - Преди им висяха томбаците до колената, ама след 45 годишна възраст. Сега на 15 е трудно да намериш някой, дето не е гyси.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"доставките от супера" написа тя, докато гледа портрет на вожда от далечната 1980-та
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мързелът е голема работа ей....Мързи ви да отидете до магазина - после "Ау какви домати имаше едно време..." ами имаше, щото сееха и копаеха хората.Малко ви дерат- още може.Мързелът е скъпо удоволствие.И се радвайте, че все още нейде по света има хора, дето им се работи
15
0
 
11
 
! Отговори
Black Metal преди 1 година
Нали българите се плачат, че нямат пари, че са бедни и едва свързват двата края!? "Всеки разправя: "Другари, Другарки", ала в душата е скрил хилядарки. Нямал два лева в народната банка - лъже мRъсника, преяжда с луканка"... Милена Славова.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз храна онлайн не поръчвам. Обичам да вървя пеша и предпочитам аз да отида до магазина при храната, а не обратно. Обратното е мързел и застой.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един приятел почти всичко пазарува онлайн и днеска го видях да пазарува книги от един книжар на ниски цени а той не чете по принцип и му викам много си се разчел а той каза че му трябва хартия за печката да пали.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Градските куриери все по-често изпълняват и необичайни поръчки. . . Но само когато съпруга не е в къщи!
11
6
 
15
 
! Отговори
Здрав преди 1 година
Много се занемари народа . От нещото Ковид тръгнаха нещата в ужасна посока. Свикнаха младите да поръчват пица или друго . Не знаят какво е да се готви . Вдигат телефона и ...готово. и не само това . Тотално обездвижване . Мързи ги да се разходят до магазина . Нямат елементарни умения. Роботи . Носят ти - ядеш, лежиш . Пълна деградация и антисоциализация. Добре е само за собствениците на фирми за доставка . Всеки втори млад човек е с професия куриер .
10
3
 
9
 
! Отговори
Точно преди 1 година
От тези фирми с колоездачи не бих си поръчал нишо.Храната идва, все едно е смляна през корема и то няма как, карат като луди с тия велосипеди.Не са виновни те...изисквания на работодателя. Виж от ресторанти със собствена доставка си взимам чат-пат, не винаги, а по повод.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буболечките и скакалците как вървят
8
1
 
14
 
! Отговори
Деси от Сливенския преди 1 година
Всичко друго хубаво, ама да си поръчаш някой да ти достави покупките от супера... напълни се с тюфуеци дето опърдяват дивана пред телевизора.